Posi-nega visie

Pubers : Leuk?!

 

Pubers zijn lastig hoort men vaak zeggen, “hij komt in zijn pubertijd, maak je borst maar nat” Pubers kunnen het lastig hebben met zichzelf en hun omgeving en ook wel eens heel lastig doen,maar ze zijn niet lastig! We zijn het een beetje vergeten wat het is om jong adolescent te zijn…

Pukkels!
Het kind zelf ondergaat zoveel biologische veranderingen, hij groeit, bloeit en krijgt pukkels en de hormonen doen hun huishouding. Hij moet aan dit lichaam wennen, en er mee leren leven of hij het leuk vindt of niet.

’t is rommel(ig) in het hoofd
Zijn manier van denken past zich aan, de hersenen reorganiseren zich nog, Voor ons ziet dat er uit als een chaos (net zijn kamer) maar voor hen is het ook niet altijd even duidelijk. Stap voor stap neemt dat vorm aan. Het is belangrijk dat we daar respect en begrip voor hebben. Je mag nog veel vergissingen maken, daarom ben je er nog geen.

Vrienden in, ouders een beetje uit.
De jonge volwassenen stapt in een heel nieuwe omgeving, vanuit de beschutting van de lagere school in de jungle van het middelbaar onderwijs. Vrienden en omgevingsfactoren worden belangrijker op dat moment voor jou dan je ouders. Je zoekt je een weg daarbinnen en vraagt je voortdurend af, doe ik het wel goed, vinden ze mij wel goed.

Piekeren, en veel denken!
Je piekert over alles en nog wat, over je uiterlijk, je karakter, je schoolse capaciteiten, je gevoelsleven, het leven en de dood tot vragen die je pijn doen in je hoofd, zover gaat je denken. Je negatieve gedachten laten je soms niet los en bepalen je denken en je doen. Je hebt nog niet de kracht om daar sterk en zelfzeker op te reageren. Je twijfelt aan je zelf en zet je zelf in een negatief daglicht. De anderen doen het beter, hebben meer geluk of zijn knapper, vlotter en mooier. Soms kunnen je negatieve gedachten je doen voelen alsof je “gek” aan het worden bent.

Een goed gevoel, een compliment!
Gelukkig hebben we allemaal een positief beeld over onszelf, dat kregen we mee van onze ouders. We vergeten of denken er gewoon niet aan dat we ook positief over ons zelf mogen denken, ondanks ons moeilijk gedrag. We leren met Posi-Nega hoe we in onszelf kunnen geloven, welke schatten we zelf met ons meedragen. We zijn dat vergeten, hebben er niet meer aan gedacht of hebben het zelfs nooit geleerd!

We kunnen er iets aan doen!
De bedoeling is dat we samen met onze positieve stem (Posi) onze Nega in de hand krijgen, ons niet meer laten doen en commanderen door onze negatieve stem. We willen zelf weer de baas worden over onze gevoelens en dit kunnen we maar doen door Nega op zijn plaats te zetten i.p.v. hem klakkeloos te gehoorzamen of ons te laten doen. We geven Nega weer de plaats die hem toebehoort. Hij heeft ons leven niet te sturen, dat doen we zelf!